History

A Center for Community Since 1914

The current Community Center building was erected as the Kalona High School in 1936 under the Federal Emergency Administration of Public Works Project No. IA–1031 R. The original building (west wing) was voted in on May 11th, 1914 at an original cost of $ 12,000. Through the transition from a school to public use the building continued to be an asset as it took on new roles for the community.

In 1986 the voters of Kalona overwhelmingly supported borrowing money to rebuild part of the existing structure and renovate the vast majority of the rest. This initial renovation was done at a cost of roughly $ 525,000.    After the 1986 renovation the City of Kalona brought on a full time parks and recreation director to run all of the programs in the City.

2004 saw the Kalona Public Library move from the second floor to a new 1.6 million dollar facility just south of the Community Center. The space was then rented out to Kalona Youth Organization (Elements) to provide afterschool and evening mentoring and programming for teens.

 

In 2009 the City of Kalona renovated all of the City Hall offices at a cost of $ 80,000 to provide a more open workspace, relocation of council chambers to the lower level and server workroom. 
Additional construction was done in 2009 / 2010 on the Community Center as it received a face-lift that included the purchase of newer exercise and weight equipment, wall-mounted televisions in exercise rooms, new flooring, and all new paint. 2010 saw a new standing seam steel roof installed with now vinyl soffit installed around the entire building.

With the help of a Washington County Riverboat Foundation grant in 2014 the City was able to do a $90,000 renovation / upgrade of the Kalona Youth Center (Elements). The renovation enhanced the facility with upgraded electrical, flooring, drop ceiling, check in area, air conditioning, new furnace, new walls, computer lab, gaming area and wall mounted HD televisions.

In early 2016 the City will be adding a new vestibule onto the current City Hall entrance. The small addition provided increased vault space, dual entrance space to reduce heat loss, new doors and a new utility payment drop box. Project is being paid for with Washington County Riverboat Foundation grant funds.